NTNU realfagsbygget

Real gevinst for NTNUs realfagbygg – sparer over 150 000 kWh årlig

Med ApurgoM3 og varmepumpe reduserte NTNU strømforbruket til oppvarming av tappevann med 80 prosent – og tok hånd om et plagsomt problem.

Med 60 000 kvm er NTNUs realfagsbygg et av Midt-Norges største bygg. NTNU slet til stadig med Legionella i rørsystemene. Løsningen ble å installere ApurgoM3 , Det sørget for bakteriefritt vann, men også at temperaturen på tappevannet kunne senkes fra 70 til 50 grader.

Fem års pacback-tid

– På ett år reduserte vi energibruken fra 188 340 til 36 622 kWh, altså rundt 80 prosent. Payback-tiden for investeringen i Apurgos vannbehandlingssystem og varmepumper beregnet vi til cirka fem år, opplyser overingeniør Olav Høyem i NTNUs seksjon for Teknisk drift.

NTNU Realfagsbygget

Bedre effekt på vannpumpe

Lavere temperatur på tappevannet gir bedre effekt fra varmepumpeteknologi. Høyem og kollegaene installerte også en vann-til-vann varmepumpe i Realfagsbygget.

– Vi leter konstant etter nye og bedre måter å optimalisere byggene på. Målet er å drive universitetet så lønnsomt og miljøvennlig som mulig, sier Høyem som nå også har kuttet kostnader på drift og vedlikehold med fjernovervåkning 24/7 og ikke lenger har behov for rens med klor og 70 graders vann.

Fakta

  • NTNU bruker ApurgoM3  vannbehandlingsanlegg for å redusere strømforbruket og ha trygt vann.
  • Apurgo overvåker ApurgoM3  anleggene hver dag – hele året.
Kundecaser

Uansett bygg, våre systemer gir dere
  • Lavere strømregning
  • Redusere timer på drift og vedlikehold
  • Umiddelbart beskjed fra vår driftsovervåkning 24/7 om noe skjer
  • Lengre levetid på utstyr og anlegg

Kontaktskjema-forside

"*" obligatorisk felt

Hvor mye energi kan du spare? Fyll ut skjemaet, så kontakter vi deg og finner ut av det – helt uten forpliktelser.