Fem gode råd

Hvordan håndtere Legionella?

Bakterien kan føre til sykdom, og i verste fall død. Når du først har fått problemet, er den veldig vanskelig å bli kvitt.

Legionella finnes naturlig i vann og jord, uten å være farlig for oss. Problemet oppstår når bakterien kommer inn i vannrørene våre, hvor den får mulighet til å vokse og formere seg. Da kan det bli så store konsentrasjoner at bakterien kan gi alvorlig lungesykdom. I den siste tiden har det vært flere tilfeller av Legionellautbrudd i Norge, derfor deler vi nå fem gode råd til hvordan å håndtere bakterien.

1)     Ikke vent med å sette i gang tiltak

Det er viktig at du setter i gang tiltak så raskt som mulig når bakterien er påvist. Dette er for å minimere smittefaren. Jo lenger du venter, jo mer går det på bekostning av helse og liv.

Den vanligste smittekilden er dusjen, derfor har vi nød-dusjhoder med medisinsk filter. Dusjhodene er veldig enkle å installere, har en brukstid på tre måneder, og gjør at dusjene ikke må stenges imens anlegget renses og desinfiseres.

ApurgoClean renser og desinfiserer hele vanninnretningen når uhellet har vært ute. Etter dette anbefaler vi å sette inn permanente tiltak, som ApurgoM3.

2)     Husk kaldtvannet også

Det er viktig å finne ut hvor bakterien sitter. Legionella trives best mellom 20 og 50 grader, men det er ikke alltid slik at bakterien har etablert seg i varmtvannet. Den kan også trives godt i kaldtvann som har stått stille i rør og fått samme temperatur som omgivelsene. Hvis bygget har vært stengt en periode, for eksempel i juleferien, har bakteriene fått gode vekstmuligheter.

Vannprøver vil gi svar på hvor bakterien sitter og omfanget av bakterielt nivå. Vi kan bistå med vannprøvetaking, gjøre risikovurderinger og lage en handlingsplan for avvikshåndtering med anbefalte tiltak, og levere produkter for permanent behandling.

3)     Vit hvem som har ansvaret

Flere lover og forskrifter regulerer krav til anlegg som kan forårsake legionellasmitte. De to viktigste er Folkehelseloven og Forskrift om miljørettet helsevern.

Både private og offentlige virksomheter skal ha kontroll på miljøfaktorer som kan ha innvirkning på folks helse. Dette gjelder f.eks. styrer i sameier og borettslag, utleiere både privat og innen næring, og andre. Forskrift om miljørettet helseverns kapittel 3 handler om miljø- og helsekrav. Kapittel 3a presiserer spesifikke krav knyttet til Legionella.

Driftsansvarlige og eiere har ansvar for å påse at vedlikehold og kontroll med vanninnretninger skjer i henhold til lovverket og anbefalinger.

Kommunen har et selvstendig ansvar for å følge opp forebyggende tiltak og rutiner ved for eksempel sykehjem og helseinstitusjoner. Folkehelseinstituttet har utarbeidet en egen veileder til helsepersonell.

4)     Den beste behandlingen er forebyggende

Mange har problemer med at Legionella kommer tilbake igjen og igjen. Og igjen.
Derfor er forebygging en helt avgjørende del av prosessen. Med riktig vannbehandlingssystem kan du være trygg på å få renset opp når det trengs.

Velg ApurgoM3 for et permanent system som alltid sikrer trygt vann i fremtiden. Systemet kobles rett på vanninntaket og behandler alt forbruksvann i beredere og rør. Vi bruker sølv- og kobberionisering for å drepe Legionella og forebygge bakterieoppblomstring.

ApurgoM3 er godkjent for drikkevannsbehandling av FHI og Mattilsynet, og oppfyller kravene i Biocidforskriften.

5)     Ring en venn

Legionella krever både tid, penger og ressurser å bekjempe – du trenger ikke stå i kampen alene.

Vi hjelper deg i hvert eneste steg av prosessen, slik at ditt bygg er trygt både å bruke og drifte. Ta kontakt for en uforpliktende prat om hvordan Apurgo kan hjelpe deg.