Valgte ApurgoM3 i borettslaget

En investering i god helse og økonomi

Bystranda Aveny på Tangen i Kristiansand er det første borettslaget på Sørlandet som får installert vannbehandlingssystemet ApurgoM3.

– Klart vi er stolte over å være tidlig ute med å benytte ny teknologi til det beste for våre beboere, sier styreleder Joel Pantin og nestleder Gunnar Slotta i borettslaget.

De ble kjent med vannbehandlingssystemet under et seminar der Flow VVS deltok.

­– Vi ble informert om hva ApurgoM3 er, hvordan det virker og fant raskt ut at dette måtte være noe for vårt borettslag, forteller de.

– Systemet består av en styringsenhet og én eller flere prosessceller, som vi monterer på hovedvannrøret, sier (fra venstre) Svein Roger Samuelsen, Tom Edward og Stian Myrvang Hefner fra Flow VVS.
  • Spare energi ved å senke temperatur på varmtvannet
  • Fjerne og forebygge Legionella i anlegget
  • Redusere antall driftstimer på vannbehandlingen
  • Få raskt beskjed fra driftsovervåkning 24/7 om noe skjer

Installering av vannbehandlingssystemet er en lønnsom investering – og ikke minst en god investering i beboernes helse.

– For oss er det derfor viktig å kunne garantere bakteriefritt og rent vann. Systemet sikrer at det ikke kommer Legionella-bakterier i vannet. Folk kan i verste fall dø av sykdom forårsaket av Legionella, sier Slotta og legger til at vannrørene til bygget er 15 år gamle og var klare for oppgradering.

Vannbehandlingssystemet installeres i et kjellerrom. ApurgoM3 består av én eller flere prosessceller og en styringsenhet.

– Vi monterer systemet på hovedvannrøret like ved vannmåleren. Det er en enkel installasjon, og jeg regner med vi vil jobbe her et par dager. Så kan det spennende begynne, sier Steffen Bomann hos Flow VVS Kristiansand.

Styreleder Joel Pantin, Steffen Bomann hos Flow VVS og nestleder Gunnar Slotta er glad de nå kan tilby beboerne trygt vann – og for at energiforbruket blir redusert.

Når alt er ferdigmontert blir det digitale styringssystemet overvåket 24 timer i døgnet av Apurgos driftssentral via en skyløsning.

– Vi kommer også til å følge nøye med i starten, sier Bomann.

Borettslaget ser fram til å høste flere gevinster med en mer trygg og effektiv vannbehandling.

ApurgoM3 er et kinderegg: Vannet blir trygt og vi sparer energi som er bra for økonomien og miljøet. Med det nye vannbehandlingssystemet på plass kan vi senke temperaturen på varmtvannet fra 70 til 55 grader, kanskje til 50 grader, uten at det går på bekostning av komfort eller vannkvalitet. Dette vil gi oss store energibesparelser, sier Slotta.

I Bystranda Aveny er det 150 boenheter. Til sammen bruker disse 5,2 millioner liter varmt vann årlig.

– Senker vi temperaturen 15 grader, viser beregninger at vi i løpet av et år sparer rundt 300 000 kroner bare på oppvarming av varmtvann, sier Pantin og Slotta.

Prislappen for nyinvesteringen er på mellom 300 000–400 000 kroner.

– Går det som vi tror, er det nedbetalt i løpet av et drøyt år, smiler Slotta.

Planene videre er at det også skal installeres vannbehandlingssystem for fjernvarmen.

  • Er basert på sølv- og kobberionisering. Dosering av aktive forbindelser skjer ved bruk av strøm (elektrolyse), uten kjemikalier.
  • Sølv- og kobberionene i vannet rengjør rørene for biofilm, dreper og forebygger etablering av Legionella og andre skadelige bakterier.
  • Apurgos digitale styringssystem overvåker kontinuerlig prosessen og doserer ionene etter vannforbruk.
  • Systemet er enkelt å vedlikeholde og driftes fra en sentral via skyløsning. Det finnes 12 slik anlegg montert i Kristiansand.